Wat kost begraven op een natuurbegraafplaats?

In Nederland vindt u naast de R.K. begraafplaatsen en Algemene begraafplaatsen een aantal natuurbegraafplaatsen in mooie natuurlijke omgevingen. Op deze pagina ziet u een overzicht van een aantal natuurbegraafplaatsen in de regio.

Wat is een natuurbegraafplaats?

Op een natuurbegraafplaats liggen graven midden in de natuur zoals in een bos of op een landgoed. Een natuurbegraafplaats is dan ook veel groter dan een reguliere begraafplaats. Op een natuurbegraafplaats blijft de natuur intact en kan ook nieuwe natuur ontstaan. Deze toewijzing is eeuwigdurend. Dit betekent dat de grond nooit meer een andere bestemming kan krijgen.

Waarom kiezen voor natuurbegraven?

Een belangrijke reden om voor natuurbegraven te kiezen is het beschermen van de natuur. Doordat er eeuwige grafrechten op een natuurbegraafplaats rusten is dit stukje natuur voor altijd beschermd. De eeuwige grafrechten hebben ook het voordeel dat nabestaanden nooit voor de moeilijke keus komen te staan om de grafrechten wel of niet te verlengen. Daarnaast is natuurbegraven goed voor het milieu en wordt het graf overgegeven aan de natuur, waardoor er geen onderhoud nodig is.

Contact opnemen

Milieuregels voor een Natuurbegraafplaats

Om het karakter van de omgeving te behouden, gelden er per natuurbegraafplaats bepaalde milieuregels. Denk hierbij aan het materiaal waar de kist of urn van gemaakt is. Bij een natuurbegraafplaats moeten materialen vaak vergankelijk zijn en opgaan in de natuur. Hierdoor zijn fotolijstjes vaak niet toegestaan en mogen er bijvoorbeeld alleen tijdelijk snijbloemen op het graf worden gelegd. Na enkele weken moet u deze bloemen dan weer verwijderen. Ook het toevoegen van beplanting is niet toegestaan.

Voordelen van een natuurbegraafplaats?

 • Een duurzame manier van begraven
 • Eén zijn met de natuur
 • Eeuwigdurend grafrecht
 • Geen onderhoud aan het graf
 • Nabestaanden kunnen een dierbare bezoeken in een natuurgebied
 • U kunt zelf een plek uitkiezen voor een graf
 • Met een natuurgraf draagt u bij aan de verbetering van de natuur
Natuurbegraafplaats Mookerheide Molenhoek

Eeuwige grafrust op de natuurbegraafplaats

Vaak heeft een natuurbegraafplaats eeuwig grafrust. Dit betekent dat u een natuurgraf koopt met eeuwigdurend recht dat altijd onderdeel zal zijn van de natuur. Hierdoor hebben uw nabestaanden ook niet te maken met het verlengen van grafrechten zoals bij een reguliere begraafplaats. Daarnaast hebben uw nabestaanden ook niet met onderhoud te maken van een natuurgraf. De natuur onderhoud zichzelf namelijk.

Wat kost een natuurbegraafplaats?

De kosten van een natuurgraf op een natuurbegraafplaats verschillen per type graf en per begraafplaats. Voor een 1-peroons grafrecht kunt u uitgaan van gemiddeld € 5.500. Wilt u meer weten over de kosten van een bepaalde natuurbegraafplaats? Stel ons direct een vraag via het contactformulier.

Natuurbegraafplaatsen in Nederland

Er komen steeds meer natuurbegraafplaatsen in Nederland. Bijna iedere provincie in Nederland heeft tegenwoordig wel minimaal 1 natuurbegraafplaats. Hieronder ziet u welke natuurbegraafplaatsen er zijn in de regio. Elke natuurbegraafplaats is uniek door de natuurlijke kenmerken. Wilt u meer weten over een natuurbegraafplaats of de mogelijkheden van het begraven in de natuur? Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden via ons telefoonnummer 0481-354 506 of stel ons direct een vraag via ons contactformulier.

Natuurbegraafplaatsen in de regio

Hieronder ziet u een overzicht van alle natuurbegraafplaatsen in de regio.

 • Heidepol (Arnhem)
 • Koningsakker (Arnhem)
 • Slangenburg (Doetinchem)
 • Landgoed Mookerheide (Molenhoek)
 • Maashorst (Schaijk)

Wie kan u helpen met het organiseren van een natuurbegrafenis

Constantijn Koen Uitvaartverzorging helpt u graag met het organiseren van een natuurbegrafenis. Mocht u interesse hebben in natuurbegraven dan bespreken we graag de mogelijkheden.

Als u een overlijden wilt melden kunt u ons 24 uur per dag bereiken op 0481-354 506. U kunt ook gebruikmaken van dit telefoonnummer om vrijblijvend een afspraak te maken of informatie op te vragen.

Daarnaast zijn we ook via de mail bereikbaar: info@uitvaartverzorging-lingewaard.nl.

Contact opnemen

Veelgestelde vragen

Ja dat is zeker mogelijk, op Natuurbegraafplaatsen zijn er sfeervolle ceremonieruimtes, er kan zelfs in de openlucht een dienst worden gehouden.

Het aanbod is per locatie verschillend.

Nee, dit kan ook ná het overlijden door de nabestaanden.

Ja, bijv. de uitvaartkist moet van onbehandeld, duurzaam hout zijn vervaardigd, bekleding van de uitvaartkist en de kleding/lijkwade die de overledene draagt moet van biologisch afbreekbaar materiaal zijn, denk aan katoen of wol.

Onze standaard basis uitvaartkist is uitermate geschikt voor begraven op een natuurbegraafplaats. Deze uitvaartkist bestaat uit binnenlands onbehandeld hout en is volledig biologisch afbreekbaar, net zoals de bekleding die bestaat uit 100% katoen.