Overledenenverzorging en thanatopraxie

Overledenenverzorging

De verzorging van de overledene wordt uitgevoerd door de medewerkers van Constantijn Koen Uitvaartverzorging. Natuurlijk mag u daarbij aanwezig zijn of helpen, indien u dat wenst. Persoonlijke aandacht geeft troost. Een goede verzorging of – indien nodig – restauratie van de overledene óók. De complexere restauraties doen de medewerkers van Constantijn Koen Uitvaartverzorging ook zelf, zij hebben hiervoor aanvullende opleidingen gevolgd.

Soms is een overledene zó gehavend door bijvoorbeeld een ongeluk, dat een restauratie noodzakelijk is, zodat de nabestaanden hun dierbare tóch nog kunnen zien. Complexe restauraties voeren wij vaak uit met airbrush technieken. Ook zijn wij gekwalificeerd om buikpuncties uit te voeren. Onze medewerkers hebben hiervoor een opleiding gevolgd in het Erasmus MC in Rotterdam.

Bacteriegroei zorgt soms door gas- of vochtophopingen in de buik. Hierdoor kan de buik snel en sterk opzwellen. In veel gevallen kunnen wij door een buikpunctie voorkomen dat de uitvaartkist vroegtijdig gesloten moet worden.

Thanatopraxie

Een thanatopraxiebehandeling, ook wel lichte balseming genoemd, zorgt vaak voor een natuurlijker uiterlijk van de overledene. De huid blijft soepel, er komt vaak wat kleur terug op de wangen. Wij adviseren een thanatopraxiebehandeling wanneer een overledene heel erg ziek is geweest, veel medicijnen heeft gebruikt of thuis opgebaard wordt in een niet (goed) gekoelde ruimte.

Wanneer jonge kinderen onderdeel zijn van het gezin dan raden wij een thanatopraxiebehandeling ten zeerste aan. Thanatopraxie is bijna altijd mogelijk, maar gaat vanzelfsprekend altijd in nauw overleg met u als nabestaande.

Thanatopraxie zorgt ervoor dat het lichaam van uw dierbare minder snel achteruit gaat. Het lichaam wordt geconserveerd voor de duur van de opbaring en neemt de omgevingstemperatuur aan. Door thanatopraxie verdwijnen eventuele tekenen van ziekte en is er geen koeling van het lichaam meer nodig. Uw dierbare voelt hierdoor minder koud en natuurlijk aan .

Nabestaanden vinden het vaak prettig om tijdens de opbaring dicht bij hun dierbare te zijn. De mooie herinneringen die in die dagen ontstaan worden nog lang gekoesterd. Ze helpen om na de uitvaart het verlies te verwerken.

Een thanatopraxiebehandeling is te vergelijken met dialyse. Het bloed in het lichaam van uw dierbare wordt vervangen door een conserverende vloeistof. Een behandeling in ons Afscheidshuys Lingewaard te Bemmel of Afscheidshuys Sint Annamolen te Nijmegen duurt gemiddeld twee en een half uur. Een gediplomeerd thanatopracteur van Constantijn Koen Uitvaartverzorging voert de behandeling waardig uit.

We vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over alle mogelijke vormen van opbaren en een weloverwogen keuze maken. Wilt u als nabestaanden meer weten over een thanatopraxiebehandeling, dan leggen we dit graag uit.

Contact opnemen

Veelgestelde vragen

Allereerst moet de schouwarts geweest zijn om het overlijden definitief vast te stellen. De schouwarts zal vervolgens een aantal documenten invullen en deze bij u als nabestaanden achterlaten. Vervolgens kunt u contact met ons opnemen om een afspraak te maken voor het  overbrengen naar één van onze Afscheidshuyzen.  We zullen dan uw dierbare, indien gewenst samen met u, op onze brancard leggen en samen met u als nabestaanden uitgeleide doen naar onze  overbrengbus. Afhankelijk van uw wensen zullen wij daar uw dierbare verzorgen en aankleden.

Het is bij ons ook altijd mogelijk hier bij te helpen, graag zelfs. Wij beseffen ons hoe belangrijk dit kan zijn voor uw rouwproces en verwerking.

Wanneer u kiest voor een thuisopbaring op bed of in de uitvaartkist dan nemen wij alle benodigde materialen mee. Denkt u hierbij aan een koelplaat, schragen, rok etc. Daarnaast verzoeken wij u de ruimte waar uw dierbare zal worden opgebaard zo koel mogelijk te maken en te houden. Hoe koeler de ruimte is, hoe beter dit voor de uiteindelijke opbaring is. Het is raadzaam ramen en deuren gesloten te houden en indien mogelijk een airco te plaatsen (mits niet vast aanwezig).

Eigen make-up mag uiteraard gebruikt worden, maar is vaak van andere kwaliteit en samenstelling dan de make-up die wij als uitvaartonderneming gebruiken. Wij kijken goed naar de kleuren die er gebruikt werden en gebruiken dan bij voorkeur onze eigen make-up.

Schoenen zijn niet wenselijk omdat deze qua hoogte dan vaak boven de uitvaartkist uitsteken.